Σάββατο 16 Μαΐου 2009

ΑΡΓώ ΜέΣΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞίΔΙ



Το όνομά της σημαίνει ότι [διέσχισε γρήγορα = ταχυκίνητη]. Μύθος η πραγματικότητα είναι η Αργώ. Σε αντίθεση με αυτό που σημαίνει το όνομά της σήμερα ακούγοντας την λέξη αργό υπονοούμαι ότι κάτι προχωράει πολύ σιγά – αργά.
Ο Ιάσονας γιός του Αίσονα γεννήθηκε στην Ιωλκό, σημερινό Βόλο. Ανατράφηκε στο Πήλιο, βουνό βουνών καμάρι, από τον Κένταυρο Χείρωνα, παιδαγωγός και μεγάλος διδάσκαλός σπουδαίων ηρώων. Όταν έγινε άνδρας ζήτησε να πάρει τον θρόνο από τον θείο του Πελία, ετεροθαλή αδερφό του πατέρα του Αίσονα. Ήρθε στην πόλη μονοσάνδαλος, ντυμένος με μία προβιά, κρατώντας δύο δόρατα. Ο Πελίας δέχεται να του δόση τον θρόνο άλλα του βάζει έναν όρο, να του φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ακόμα και σήμερα στην παλιά Κολχίδα το χρυσό από τα ποτάμια το μαζεύουν με προβιές ζώων.
Το φτερωτό κριάρι που μετέφερε τον Φρίξο και την Έλλη, όπου πέφτοντας από το κριάρι στον Πόντο ονομάστηκε Ελλήσποντος. Έτσι ξεκινάει η ναυπήγηση της Αργούς από τον Άργω με την Βοήθεια της Θεάς Αθηνάς και στην συνέχεια το ταξίδι για την μακρινή Κολχίδα. Πενήντα Αργοναύτες αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την αποστολή, Ήρωες γιοί Ηρώων και τολμηρά παλικάρια.
Ένα ταξίδι, ένας στόχος, μία διαδρομή, αυτή είναι η ζωή μας; Στην αρχή μιμούμαστε μετά μαθαίνουμε, γνωρίζουμε και πράττουμε, στο τέλος δείχνουμε τι έχουμε μάθη. Μην μου μιλάς για εσένα τα λόγια σου μιλάνε από μόνα τους. Η αφετηρία είναι γνωστή για όλους όπως και της Αργούς Αφέται (όπως και σήμερα χωριό του Νότιου Πηλίου) = Αφετηρία, το τέλος άγνωστο για τον καθένα μας. Απολαμβάνουμε το ταξίδι της ζωής κάθε στιγμή, νεύοντας τις εμπειρίες και τα βιώματα που μας προκύπτουν. Πότε φουρτούνα και πότε μπουνάτσα. Σίγουρο είναι πως εάν η ζωή μας ήταν μία συνεχείς λιακάδα τότε θα ήταν έρημος. Το θέμα είναι δικό σου.

1 σχόλια:

Μιλτιάδης είπε...

δείξε και το ''ε'' στην γορίτσα που ανεφοδιαζόνταν η αργώ.....

Δημοσίευση σχολίου