Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΓΩΓή ΚΑΙ ΕΚΠΑίΔΕΥΣΗ ΠΑίΔΩΝ

Πολλοί πιστεύουν πως κάποιοι έχουν χάρισμα για να κάνουν κάτι, όμως την έμφυτη αρετή την σκοτώνει η τεμπελιά και τα μειονεκτήματα τα επουλώνει η εκπαίδευση. Φυτεύοντας ένα δέντρο όπως και μεγαλώνοντας ένα παιδί εάν το αφήσουμε απεριποίητο θα αναπτυχτεί στραβά και χωρίς πολλούς καρπούς ενώ αντίθετα με φροντίδα και προσοχή η ανάπτυξη του θα είναι μεγάλη και θα έχει έντονη καρποφορία.
Στο περιβάλλον που θα μεγαλώσει ακόμα και η παρέα του παίζουν σημαντικό ρόλο. Καθότι (Με κουτσό εάν συγκατοικείς θα μάθεις να κουτσαίνεις) Πλούταρχος – Περί παίδων αγωγής. Ο παιδαγωγός που θα επιλέξουμε για τα παιδία μας, είναι σαν τον πάσαλο που βάζουμε στο νεαρό φυτό, το ίδιο είναι και ο στυλοβάτης δάσκαλος… (Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις)… Δάσκαλος είναι: προσωπικό παράδειγμα, πρότυπο, εφαρμόζει την αγωγή ψυχών… που δεν σημαίνει στείρα γνώση-μνήμη αλλά παιδία… και φυσικά να μην φτάνουμε στην άλλη άκρη (Δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις). (Πάν μέτρον άριστον εστί) χωρίς να φτάνουμε στην υπερβολή της γνώσης και σε συνεχή πίεση το πολύ είναι κακό ότι και εάν είναι αυτό, φανταστείτε τα φυτά μας να τα ποτίζουμε συνέχεια, θα σαπίσουν… και θυμηθείτε (Η ανάπαυση είναι το καρύκευμα της μάθησης). Τα ανθρώπινα αγαθά είναι μικρής αξίας για παράδειγμα:
Η λαμπρή καταγωγή είναι θέμα προγόνων.
Ο πλούτος πολύτιμος αλλά θέμα τύχης, αφού πολλές φορές αφαιρέθηκε από αυτούς που τον είχαν και δόθηκε σε κάποιους άλλους.
Η δόξα σπουδαία αλλά αβέβαιη.
Η ομορφιά περιζήτητη αλλά κρατάει λίγο.
Η υγεία πολύτιμη αλλά ευμετάβλητη.
Η σωματική δύναμη αξιοζήλευτη αλλά όχι για πάντα.
Το μόνο αθάνατο αγαθό είναι η παιδία. Η ανθρώπινη φύση έχει τον νου και τον λόγο ανίκητος από την τύχη, δεν αρρωσταίνει, δεν γερνάει, είναι άτρωτος.
Το μέλλον των παιδιών σας αλλά και το δικό σας εξαρτάτε από εσάς… (Γηράσκω αεί διδασκόμενος)

2 σχόλια:

Roadartist είπε...

Τα νοήματα αυτής της ανάρτησης ήταν υπέροχα! Όπως και ο τρόπος παρουσίασης τους!

aceh είπε...

hey glad to see your blog ...

will you see my blog?

Δημοσίευση σχολίου