Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΡΝΑΒΑΛί ... ΚΡόΝΟΥ – ΧΡόΝΟΥ


Καρναβάλι αρχαιότατη Ελληνική λέξη σύνθετη και προέρχεται από: την Κάρνα = Το κεφάλι ή ακόμη και η “μάσκα” εξού και κρανίο και από το ρήμα” βάλλω”. Άρα καρναβάλι = Φοράω-βάζω την κάρνα = Κάρνα - βάλ(ε)ι. Στον Όμηρο συναντάται πολύ συχνά το πρώτο συνθετικό σε πολλές ραψωδίες(θ306, ι140, π342 κ.α.).


Την εποχή του Κρόνου – Χρόνου κατά τον ΗΣΙΟΔΟ - ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ οι άνθρωποι ζούσαν σαν Θεοί είχαν ψυχή χωρίς έγνοιες ελεύθεροι, χωρίς συμφορές και βάσανα. Αρρώστιες δεν υπήρχαν και τροφή τους έδινε η ζωοδότρια Γαία από μόνη της. Οι άνθρωποι πέθαιναν από βαθειά γεράματα και ήταν αγαπητοί των θεών.



Σε ανάμνηση αυτής της εποχής οι μετέπειτα γενεές μετά την κατάργηση του Κρόνου – Χρόνου, ο Δίας τον διαίρεσε σε τέσσερεις εποχές. Όλοι λυπών περίμεναν την άνοιξη την αρχή της δημιουργίας – αναγέννησης. Για αυτό λοιπόν μεταμφιέζονταν – μεταμορφώνονταν φορώντας μάσκα (καρναβάλι- ε) σε ότι ήθελαν να είναι ( ελεύθεροι άνθρωποι) προσδοκώντας την ευτυχία και την ανέγνοιαστη ψυχή ελπίζοντας η νέα άνοιξη να τους την φέρει…


Τι λέτε θα έρθει αυτή η εποχή;
Πιστεύω πως ναι όταν κάποια στιγμή βγάλουμε το [μου] την κτητικότατα [δικό μου] από το μυαλό μας…
Γιατί μας ανήκει κάτι;
Ή θα το πάρουμε μαζί μας όταν θα φύγουμε…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου