Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

ΠΕΡί ΓΥΝΑΙΚώΝ ΑΡΕΤΑί

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τις αρετές των γυναικών. Ο λόγος ενός άντρα να αναφέρεται στις γυναίκες αφορά το ενδιαφέρον να κατανοήσει ένα άλλο άνθρωπο και συγκεκριμένα κάποιον που διαφοροποιείτε από αυτόν. Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι μόνο οι άντρες είναι ενάρετοι αλλά και οι γυναίκες έχουν την ίδια ικανότητα. Η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι ως προς την δύναμη και την απόδοση αυτής. Κατά τον Περίανδρο οι μεν ηδονές θνητές οι δε αρετές αθάνατες.
Αρετή … γεννιέται κάποιος με αυτήν ή δημιουργείτε κατά την διάρκεια της ζωής του μέσω εκπαίδευσης; Υπάρχει θεωρητική αρετή ή και πρακτική αρετή;
Ενδεχομένως πρωταρχική αρετή να είναι η γνώση και διάκριση του κακού και του καλού.Για τον Πλούταρχο στις αρετές των γυναικών υπάρχουν πέντε κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά την αφοσίωση και συμπαράσταση των γυναικών προς τους άνδρες, η δεύτερη κατηγορία αφορά την γενναιότητα των γυναικών, η τρίτη κατηγορία την εμφάνιση τους η τέταρτη κατηγορία την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών και η πέμπτη την σύνεση και την κυβερνητική ικανότητα των γυναικών. Ονόματα μερικών γυναικών με πολλές αρετές κατά την αρχαιότητα: ΒΑΛΕΡΙΑ, ΚΛΟΙΛΙΑ, ΜΙΚΚΑ, ΜΕΓΙΣΤΩ, ΠΙΕΡΙΑ, ΠΟΛΥΚΡΙΤΗ, ΛΑΜΨΑΚΗ, ΑΡΕΤΑΦΙΛΑ, ΚΑΜΜΑ, ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ, ΧΙΟΜΑΡΑ, ΤΙΝΟΚΛΕΙΑ, ΕΡΥΞΩ…Όσα και τα ονόματα των γυναικών και ακόμα παραπάνω θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρετές γυναικών όμως πιστεύω πως οι σημαντικότερες είναι οι:
α) η φρόνηση, τι πρέπει να πράττει μία γυναίκα και τι να αποφεύγει, β) η σωφροσύνη, τι οφείλει να επιδιώκει και τι να απορρίπτει, γ) η δικαιοσύνη, τι πρέπει να απονέμει σε κάθε άνθρωπο άντρα ή γυναίκα, δ) η ανδρεία ή ανρεία για τις γυναίκες, τι πρέπει να φοβάται και τι όχι.Αρετή υγεία τε τις αν είη και κάλλος και ευεξία ψυχής, κακία δε νόσος τε και αίσχος και ασθένεια.(Η αρετή είναι μια υγιής διάθεση της ψυχής και ομορφιά και δύναμη, ενώ κακία είναι η αρρώστια, η ασχήμια και η αδυναμία της) - ΠΛΑΤΩΝΑΣ Πολιτεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου