Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΠΑΙΔίΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΔΕΥΣίΑ…





Παιδεία η γνώση της αλήθειας και απαιδευσία ή μη γνώση…
Η γνώση είναι δύναμη;
Άπαντας ή παίδευσις ημέρους ποιεί. (Όλους η μόρφωση τους εξημερώνει). Μένανδρος


Ας κάνουμε μια υπόθεση και ας βάλουμε τον εαυτό μας στην ανάλογη θέση.
Όλη μας η ζωή είναι μέσα σε μία σπηλιά, αλυσοδεμένοι χειροπόδαρα ακόμα και το κεφάλι μας να βλέπει μόνο ευθεία και μπροστά. Ο φωτισμός της σπηλιάς προέρχεται από μία φωτιά πίσω μας που ποτέ δεν έχουμε δει. Ανάμεσα σε εμάς και την φωτιά υπάρχει ένα μονοπάτι όπου παίρνουν διάφορα όντα που μεταφέρουν αντικείμενα, όμως δεν μπορούν να μας δουν γιατί στην άκρη του μονοπατιού υπάρχει τοιχίο. Εμείς σε όλοι μα την ζωή βλέπουμε τις σκιές των αντικειμένων που προεξέχουν από το τοιχίο και κατά διαστήματα ακούμε και κάποιους ήχους. 


Η ζωή μας είναι ασπρόμαυρη και τα μόνα αληθινά πράγματα είναι οι γνωστοί μας που βρίσκονται ο ένας δίπλα τον άλλον αλυσοδεμένοι και αυτοί. Τις σκιές που βλέπαμε θα τις είχαμε δώσει και κάποια ονόματα και ίσως αυτός που θυμόνταν την συχνότητα το μέγεθός τους και την σειρά που περνούσαν να ήταν ο μάντης – αρχηγός της φυλής. Αν ξαφνικά ως εκ θαύματος κάποιος θα έσπαγε τα δεσμά ίσως και ο αρχηγός και ανέβαινε στον επάνω κόσμο στο φώς, σκεφτείτε τι θα ένιωθε, τι θα έβλεπε ένα έβλεπε μέχρι να συνηθίσει. 


Ποια θα ήταν τα συναισθήματα του, και τι θα πίστευε στην μέχρι τώρα ζωή του. Στην συνέχεια εάν περνούσε κάποιες μέρες στον επάνω κόσμο και αποκτούσε παιδία πάνω σε μερικά πράγματα, άραγε θα ήθελε να ξαναγυρίσει πίσω; Αν ναι τι και πως θα το περιέγραφε στους δικούς του; Θα τον πίστευαν; Μέσο της γνώσεις θα είχε αποκτήσει και την καλή αίσθηση των πραγμάτων, η ψυχή του θα ανέβαινε ψηλά;


 Άραγε θα ήταν έτοιμος να θυσιάσει τα παλιά του μεγαλεία για την ανάταση της ψυχής; Η ξανά θα επέστρεφε στις σκιές και το σκότος; Η παιδία που απόκτησε θα τον μάθει να μπορεί να στρέφει το κεφάλι του προς το φώς με σκοπό να υπομένει την θέαση του όντος ( Θεού) …


Εί βούλει γνώναι Θεόν, προλαβών γνώθι σαυτόν. (Αν είσαι αποφασισμένος να γνωρίσεις το Θεό, πρόλαβε να γνωρίσεις τον εαυτό σου). Κλήμης


Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΑΛήΘΕΙΕΣ Η ΨέΜΑΤΑ…


Εσύ θα ξέρεις…
Όλα όσα είναι στον ουρανό είναι άψογα, όλα όσα είναι στην γη είναι αξιοκρατικά.
Ο Θεός είναι αγαθό που δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ ο άνθρωπος είναι κακό που μπορεί να αλλάξει.
ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ Άπαντα τρίτος τόμος.
Αλήθεια πόσες φορές δεν έχουμε χαρεί με την αποτυχία κάποιου και πόσες φορές έχει γίνει το αντίθετο;


Εάν είμαστε φυσικά όντα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη που το όνομα του είναι Γαία, γιατί από την ύπαρξη του ανθρώπου μέχρι και σήμερα συνεχώς υπάρχει αύξηση του πληθυσμού;
Τι είναι αυτό που δεν μας κρατάει σε ένα επίπεδο ( ποσοτικό) όπως όλα τα είδη πάνω, κάτω και μέσα στην Γή;
Ποιος και γιατί θέλει να αυξανόμαστε;


Εάν είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας γιατί ο ανθρώπινος κρίκος συνεχώς διογκώνεται ενώ οι άλλοι μένουν σταθεροί;
Τι εξυπηρετεί η αύξηση του ανθρώπινου είδους;
Και τυπικός πια είναι η έννοια της αλήθειας και γιατί άραγε ο καθένας έχει την δικιά του; Ενδεχομένως να φταίει το σημείο που βρισκόμαστε, από ποια γωνία βλέπουμε τα πράγματα ίσως και το ύψος που είμαστε. Πολλές φορές δεν το έχουμε διαπιστώσει γιατί δεν το ζήσαμε.
{Άγει δε προς φώς την αλήθεια χρόνος}, ο χρόνος φέρνει την αλήθεια στο φως. ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ.


Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΑΡΓώ… Η ΑΝΑΓέΝΝΗΣΗ



Η σύγχρονη Αργώ σας περιμένει στο λιμάνι του Βόλου για να την θαυμάσετε και να την χαρείτε από κοντά. Ένα σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας αλλά και της πόλης του Βόλου. Μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και δουλειάς και εφόσον έχει πραγματοποιήσει τα αντίστοιχα ταξίδια με όλες τις καιρικές συνθήκες μας περιμένει όλους εκεί καρτερικά. 


Το σημαντικό που έχει αυτό το σκάφος είναι ότι έχει κατασκευαστή με εργαλεία της μυκηναϊκής εποχής, χωρίς μεταλλικά ελάσματα ή καρφιά για την στερέωση του παρά μόνο, με ξύλινες  καβίλλιες και σχοινιά με τον τότε παραδοσιακό τρόπο.


Η ιστορία λέει πως η ναυπήγηση της τότε Αργούς έγινε, μετά από αίτημα του αρχηγού της εκστρατίας Ιάσονα, από τον Άργο και τα αδέρφια του, τον Κυτίσουρο, τον Μέλανα και τον Φρόντιδα. Ως χώρος της ναυπήγησης αναφέρονται οι Παγασαί ή Δημητριάς, λιμάνι  της Μαγνησίας που απείχε απόσταση είκοσι στάδια από την Ιωλκό.


Πέρα από την πλέον διαδεδομένη εκδοχή, με βάση την οποία η Αργώ ναυπηγήθηκε από το γιό του Φρίξου, η κατασκευή της αποδίδεται επίσης στον Άργο, ήρωα του Άργος ή και στον Άργο από τις Θεσπιές. Διασώζεται ακόμη μύθος, που φέρει ως κατασκευαστή του πλοίου τον Ηρακλή, ο οποίος επέλεξε το όνομα για να τιμήσει τον ευνοούμενο του, Άργο.


Η Αργώ περιγράφεται ως το γρηγορότερο και το πιο στέρεο σκάφος της εποχής της. Επιπλέον ήταν εξαιρετικά ελαφρύ, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς του στη στεριά από το πλήρωμά του.  Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Τίφυς. Αναφέρεται επίσης ότι η θεά Αθηνά ή η Ήρα, τοποθέτησε στην πλώρη του πλοίου ένα κλαδί από τη δωδωναία Δρυ. Αυτό είχε μαντικές ιδιότητες, μιλούσε με ανθρώπινη λαλιά και προειδοποιούσε τους Αργοναύτες για τους αναμενόμενους κινδύνους.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Διαστάσεις:
Μήκος 28,5 μ.
Πλάτος 4,20 μ.
Εξωτερικό ύψος 1,95 μ.
Κατάρτι:
Ύψος: 8 μ.
Υλικό έλατο (λόγω ελαστικότητας)


Πανί:
Εμβαδό: 55 τ.μ. (υλικό καραβόπανο υφαντό)
Άγκυρα:
2 άγκυρες πέτρινες -
βράχοι σε σχήμα καμπάνας με σχοινιά.
Στηρίξεις:
Στερεώσεις με σχοινιά και ναυτικούς κόμπους.
Κατασκευή συνδεδεμένη με τόρμους, εντορμίες και γόμφους (μόρσα και καβίλλιες) χωρίς χρήση μεταλλικών συνδετικών μέσων (καρφιών).
Τύπος ξύλων: (5 είδη ξύλων)
Καρίνα: οξυά
Χέλισμα: μελιά
Στείρα: βελανιδιά
Πέτσωμα: πεύκο
Κατάρτι: έλατο


Μέγιστη εκτιμώμενη ταχύτητα:
8,5 ναυτικά μίλια
Μέση προβλεπόμενη ταχύτητα:
6 ναυτικά μίλια
Κουπί
Μήκος από 4,50 έως 5,00 μέτρα
Υλικό κατασκευής: έλατο
Αριθμός κουπιών
50 κωπηλάτες, 50 κουπιά


 «Τόσοι ήσαν που μαζεύτηκαν σύντροφοι του Αισονίδη. 
Οι γείτονες επίλεκτους τους λέγανε Μινύες,
όλους χωρίς διάκριση, γιατί οι πιο υπεράξιοι,
-κι ήσαν οι περισσότεροι- καυχιούνταν από τις κόρες
του Μινύα που κρατούσαν' αφού κι αυτός ο ίδιος
ο Ιάσονας μητέραν, εγγονή είχε του Μινύα, την κόρη
της θυγατέρας του Κλυμένης Αλκιμέδα»
Απολλωνίου Ροδίου, Αργοναυτικά, Άσμα Α' , στ. 230 -236


 Από την αρχαιότητα έως Σήμερα η αργοναυτική εκστρατεία συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων.


Τη σύνδεση λαών και πολιτισμών.


Την εξερεύνηση του κόσμου. 


Το χρυσόμαλλο δέρας είναι το έπαθλο του ήρωα.