Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Η ΜΝήΜΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝώΣΗ ΑΥΤό ΕίΝΑΙ ΣίΓΟΥΡΟ…

Οι Πυθαγόρειοι επέμεναν πολύ στην εξάσκηση της μνήμης και την καλλιεργούσαν με τον εξής τρόπο άσκησης. Κάθε πρωί διηγούνταν με κάθε λεπτομέρεια πως περνούσαν την ημέρα τους, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εάν είχαν χρόνο διηγούνταν και την μεθεπόμενη και ούτω καθεξής. Αυτό το κάνανε για να αποκτήσουν γνώση και φρόνηση αλλά στο να αποκτήσουν την εμπειρία να θυμούνται πολλά… ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ. Βίβλος δεκάτη.


Μήπως είναι καιρός να αρχίσουμε να εξασκούμε την δικιά μας μνήμη;

Σκεφτείτε πως θα ήταν τα πράγματα όταν θα είχαμε όλη την μνήμη – γνώση σε κάθε απόφαση που θα περνάμε, από την εκλογή για το ποίος θα μας κυβερνήσει μέχρι το απλούστατο για το τι τρόφιμα θα έπρεπε να αγοράσουμε από το πολυκατάστημα. Τελικά αυτό που αγοράζουμε είναι πραγματικά χρήσιμο ή το βλέπουμε στα ράφια με την ωραία θεά και την απίστευτη διαφήμιση που έχουμε φάει {πλύση εγκεφάλου}, μας κάνει να το θέλουμε.

(…. νόσημα (γαρ) αίσχιστον είναι φημί σύνθετους λόγους).
ΑΙΣΧΥΛΟΣ
(Δεν υπάρχει χειρότερο κακό από τα ωραία λόγια που σε ξεγελάνε).



Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να ξαναγυρίσουμε στα παραδοσιακά καταστήματα (μπακάλη, μανάβη, φούρναρη) όπου δεν έχουν τις τεράστιες εκτάσεις με τα απέραντα ράφια και χωρίς πολύ διαφήμιση και να πάρουμε το σωστή απόφαση.

Αρχίζοντας στην αρχή με κάτι τόσο μικρό και σιγά - σιγά να το βελτιώσουμε και στις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες αποφάσεις για το μέλλον μας…

(Αρετής ουδέν κτήμα σεμνότερον ουδέ βεβαιότερον εστί).
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ
(Κανένα απόκτημα δεν είναι τόσο σεβαστό και σταθερό, όσο η αρετή).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου