Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΜύΘΟΣ Η ΠΑΡΑΜύΘΙ…

Ο μύθος με την αρχαία ένια θεωρείται ότι λέγεται από στόματος δηλαδή ο προφορικός λόγος αναφερόμενος σε ιστορία με λίγα λόγια (ακούσει μύθον εν βραχεί λόγω) Αισχύλου Πέρσαι 713. Παραδώσεις των αρχαίων αναφερόμενη στην προ ιστορική εποχή.
Στην σημερινή εποχή φανταστική διήγηση, πλαστή ιστορία, κοινώς παραμύθι.
Ας δούμε την αιτία της Αργοναυτικής εκστρατείας, που ήταν το χρυσόμαλλο δέρας και εάν υπήρχε;
Ο Φρίξος και Έλλη μάθαμε πως ταξίδευε πάνω σε ένα κριάρι και η Έλλη έπεσε στην θάλασσα και ονομάστηκε Ελλήσποντος. Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα το δέρμα του Κριού κρεμάστηκε στο ιερό δέντρο και έγινε το χρυσόμαλλο δέρας…
Ας εξετάσουμε τον μύθο και ας δούμε τι μας λέει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης Βίβλος τέταρτη 47, 4.
Ο Φρίξος γιος του Αθάμαντα ταξίδευε με το πλοίο του όπου είχε μία προτομή στην πλώρη του καραβιού ενός Κριού. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του είχε μεγάλη θαλασσοταραχή και η Έλλη λόγου ναυτίας έσκυψε από την κουπαστή του πλοίου και έπεσε στην θάλασσα. Ο Φρίξος ταξίδευε μαζί με τον παιδαγωγό του όπου το όνομα του ήταν Κριός. Όταν πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους Κόλχους τον παιδαγωγό του τον σκότωσαν και το δέρμα του το κρέμασαν έξω από τον ναό σύμφωνα με κάποιο παλιό έθιμο. Μετά από κάποιο χρησμό που έλαβε ο Αίτης (ο βασιλιάς των Κόλχων) ότι όποιος ξένος κλέψει το δέρας θα έρθει και το τέλος του. Ο Αίτης περίφραξε τον Ναό και έβαλε τους Ταύρους (άνθρωποι από την Ταυρική) να το φυλάνε. Ο ιερέας του Ναού λέγονταν Δράκοντας, όπου του ανέθεσε την εποπτεία της φύλαξης. Τέλος χρύσωσε το δέρας έτσι ώστε οι στρατιώτες να το φυλάνε με μεγαλύτερη επιμέλεια λόγου της αξίας και της λαμπερή στου εμφάνισης, και έτσι ονομάστηκε Χρυσόμαλλο Δέρας. Μετά από όλα αυτά κατασκευάστηκε η Αργώ και πραγματοποιήθηκε το ταξίδι… Σήμερα η Αργώ σας περιμένει στον Βόλο (παλιά Ιωλκό) για την θαυμάσετε…
Τέλος μύθος και μυθολογία είναι γεγονότα υπαρκτά, μήπως θα έπρεπε να την ονομάσουμε μυθιστορία ή αρχέγονη ιστορία…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας,ωραίο blog!
Τί σημαίνει "με ωμέγα σκοπό";

Νίκος

ΑΡΙΣΤΟΑΙΔΙΟΚΡΑΤΗΣ ΠΑΝΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ Ο ΜΑΓΝΗΣ είπε...

Ωμέγα καλούμε το 24 γράμμα της αλφαβήτου. Ω μέγα είναι το όμικρον το μακρόν, (με ωμέγα σκοπό) δηλαδή με μέγιστο σκοπό...

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για το λινκ που μας έκανες εδώ και ανακαλύψαμε μόλις τώρα.
Ανταποδίδουμε αμέσως.
Καλή συνέχεια.

argonautis είπε...

πολύ ωραίο το άρθρο σου!!!
Αν θες δεν και την ιστοσελίδα του συλλόγου μας κωπηλάτες αργούς
www.argonautes2008.gr

Δημοσίευση σχολίου