Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΧΑίΩΝ ΕΛΛήΝΩΝ ΜΟΝάΔΕΣ ΜέΤΡΗΣΗΣ.



Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν για μέτρα αποστάσεων την ανθρωπομετρική μονάδα. Σε πολλά βιβλία δίνουν μέτρα και αποστάσεις για την κατασκευή από ενός μαγειρικού σκεύους έως και την κατασκευή μίας άμαξας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα όταν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε κάτι το θέλουμε στα μέτρα μας όπως λέμε. 


Σκεφτείτε λοιπόν εκτός από τα ρούχα που μας παίρνουν μέτρα να είχαμε και προσωπικά μέτρα για κάθε αντικείμενο μας που θα ταίριαζε στον καθένα μας γάντι. Πόσο πιο εύκολο και πιο λειτουργικό θα ήταν στην καθημερινότητα μας.
Όπως μας αναφέρει ο ΠΡΟΚΛΟΣ στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΙΣ ΤΑ ΗΣΙΟΔΟΥ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΣ στιχ. 423, για παράδειγμα το γουδί που θα κατασκευάσουμε να έχει μήκος το ξύλο τρία πόδια ενώ ο άξονας της άμαξας να έχει μήκος οκτώ πόδια.


·         Ο δάκτυλος, ανθρωπομετρική μονάδα μήκους, μικρότερο όλων που ονομάζεται και μονάδα.
·         Παλάμη = 4 δάκτυλοι, ανθρωπομετρική μονάδα μήκους ίση με το 1/10 του μέτρου
·         Λιχάς = 8 δάκτυλοι,
·         Σπιθαμή = 12 δάκτυλοι, ανθρωπομετρική μονάδα μήκους, η απόσταση ανάμεσα στα άκρα των τεντωμένων δακτύλων αντίχειρα και μικρού, ίση με 18 εκατοστά περίπου.
·         Πους (πόδι) = 16 δάκτυλοι, ανθρωπομετρική μονάδα μήκους, ίση με το μήκος του ποδιού (πέλματος) ενήλικου άνδρα, που διαφέρει κατά εποχές και λαούς.
·         Πυγών = 20 δάκτυλοι.
·         Λιθικός πήχυς = 24 δάκτυλοι.
·         Πήχυς = 32 δάκτυλοι, ανθρωπομετρική μονάδα μήκους, η απόσταση από τον αγκώνα μέχρι το άκρο του χεριού.


·         Βήμα = 40 δάκτυλοι ή 10 παλάμες.
·         Οργυιά = 4 πήχεις ή 24 παλάμες.
·         Άκαινα = 10 πόδες.
·         Πλαίθρον = 10 άκαινες.
·         Στάδιον = 6 πλαίθρα = 100 οργυιές = 600 πόδες = 60 άκαινες = 2400 παλαιστές, = 400 πήχεις = 800 σπιθαμές = 9600 δάκτυλοι
Ο ΗΡΩΝ στο έργο ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ παρουσιάζει μια συνοπτική θεώρηση των αρχαίων ελληνικών μέτρων και διαδικασιών μέτρησης.


Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΑΔΕΛΦόΣ ή ΦίΛΟΣ…



Ο αδελφός είναι πάνω από όλα… είναι;
Είναι μία σχέση που δεν έχεις επιλέξει εσύ, είναι δοσμένη από το σύμπαν όπου για κάποιο λόγο σου έχει δοθεί. Όπως και ο πατέρας και η μάνα σου…


Οι γονείς σου είναι οι προστάτες του σπιτιού και της οικογένειας η εικόνα του θεού στην Γαία… όταν τα αδέρφια είναι αγαπημένα τότε χαίρονται και οι γονείς και κατ΄ επέκταση και ο θεός.
Σε αντίθεση τους φίλους τους επιλέγουμε εμείς και αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι η σωστή. Συνήθως στους φίλους μας κάνουμε όλα τα χατίρια με σκοπό να διατηρηθεί αυτή η φιλιά. Ενδεχομένως να τους έχουμε πει και κάποια μυστικά που προφανώς εάν η φιλιά χαλάσει να βγουν προς τα έξω μυστικά που δεν θέλουμε..


Οι φίλοι μας να είναι λίγοι και καλοί…
Δείτε όμως πως μια ζωή δεν μπορείς να είσαι φίλος με κάποιον, σχεδόν αδύνατον…
Ενώ από την πρώτη στιγμή που γεννιέσαι μέχρι και που θα πεθάνεις θα είσαι αδελφός…
Μηδέ κασιγνήτω. Μην κάνεις φίλο ίσο με τον αδελφό σου. ΠΡΟΚΛΟΣ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΙΣ ΤΑ ΗΣΙΟΔΟΥ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΣ στιχ. 707-708