Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

άΚΤΩΡ – άΓΗΤΩΡ - ΟΔΗΓόΣ.


Ας απολαύσουμε το ταξίδι…
Η πόρτα ανοίγει ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια και πηγαίνουμε στην θέση μας. Εμείς επιλέξαμε την συγκεκριμένη διαδρομή, την θέση όμως, τον οδηγό; Έχουμε δικαίωμα επιλογής; Ενδεχομένως και ναι. Για να καταφέρεις οποιοδήποτε πράγμα θα πρέπει να έχεις βοήθεια και ασφαλώς να είσαι σε μια ομάδα – ομαδικότητα – κοινωνικό σύνολο. Όμως ποίος ηγείται στην ομάδα ο ηγέτης ο αυτοπροτινόμενος σε ψηφοφορία ή επιλεγμένο από την ομάδα δια στόματος και φανερά;  Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να συνθέτει και να γνωρίζει την θέση του κάθε φορά μπροστά στην μέση ή και πίσω από την ομάδα. Εμείς έχουμε τέτοιους;


Η διαδρομή αρχίζει και ανάλογα την θέση που βρισκόμαστε αντιλαμβανόμαστε – βλέπουμε και αισθανόμαστε όχι τα ίδια με τον διπλανό μας εμπρός και πίσω από εμάς. Οι πρώτες δύο – τρείς θέσεις βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον οδηγό – αρχηγό – ηγέτη…
Η περιήγηση στην αρχή πηγαίνει καλά όμως στην συνέχεια ο δρόμος γίνεται δύσκολος με στροφές επικίνδυνες, κατηφορικός και ολισθηρός. Οι μπροστά επιβάτες το αντιλαμβάνονται οι πίσω όμως; Όχι, χαίρονται και γελούν, περνάν καλά απολαμβάνουν το ταξίδι!!!


Ο οδηγός αρχίζει να παρεκτρέπεται υπάρχει κίνδυνος το όχημα να βρεθεί εκτός πορείας και ενδεχομένως και στον γκρεμό – τάρταρα.


Εσύ που είσαι μπροστά τι κάνεις; Αντιδράς – Φωνάζεις για να ακούσουν οι πίσω; Αναλαμβάνεις να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου; Αυτό είναι δημοκρατικό; Και ποίος επέλεξε τον οδηγό; Ο νόμος, οι κανόνες, εμείς; Μήπως περιμένεις την κατάλληλη στιγμή λίγο πριν το τέλος να επέμβεις και ενδεχομένως να τους σώσεις και να σωθείς ανακηρύσσοντας εσένα αυτομάτως ήρωα.
Αλήθεια τι θα κάνουμε τώρα… 


Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΕΣύ ΘΑ ΓίΝΕΙΣ ΚΥΑΜΟΒόΛΟΣ;


Στα αρχαία ελληνικά υπήρχε ο κύαμος = κουκί, όρος που σήμαινε και ψήφος ή και λαχνός, κλήρος που καταδεικνύει τον νικητή, τον εκλεγμένο. Υπήρχαν δύο επιλογές κατά την ψηφοφορία, τα ξερά (προς το μαύρο) κουκιά εξέφραζαν διαφωνία και τα χλωρά (λευκά, ανοιχτά πράσινα) συγκατάθεση.


Ο Ηρόδοτος αναφέρει στο Ιστοριών Στ στχ 109 ότι τα κουκιά ή κύαμοι ήταν ψηφοδέλτια.
Όσο για την έκφραση Μετρημένα κουκιά ή Δεν μου βγαίνουν τα κουκιά
 προέρχεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνταν ως κλήροι. "Ο τω κυάμω λαχών", είναι ο εκλεγείς δια κλήρου.

Αλήθεια εσύ σε πια πλευρά θα βρίσκεσαι στα μετρημένα κουκιά ή στο δεν μου βγαίνουν τα κουκιά;


Ο Ξενοφών απομνημονεύματα Α΄κεφ 2 παρ. 10 αναφέρει για τα άσπρα και μαύρα κουκιά που χρησιμοποιούσαν σαν ψηφοδέλτια.
Για αυτό ο Θουκυδίδης χρησιμοποιεί τον όρο (βουλή η από του κυάμου) 8.66.1 Βουλή από τα κουκιά.
Και κάποιες παροιμίες που αναφέρονται στα κουκιά.
Τ' άι Λουκά σπείρε τα κουκιά!
Κουκιά έφαγε, κουκιά μολογάει!


Τί κάνεις Γιάννη;
-Κουκιά σπέρνω.
-Κι η Μαρία;
-Και μαύρα και άσπρα!
Αν μαγειρεύεις τα κουκιά σε πήλινο τσουκάλι, θε να φουσκώσουν τα κουκιά και να χυθεί το λάδι!
Όποιος δεν κάθεται καλά και θάλασσα γυρεύει, ο διάβολος του κώλου του κουκιά του μαγειρεύει!


Ας αποφασίσουμε τελικά τι θέλουμε, ο χρόνος – Κρόνος και η Ρέα ροή του χρόνου – χωροχρόνος, είναι πολύ κοντά μας, περιμένει… η επιλογή δικιά σου…