Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΜύΘΟΣ Η ΠΑΡΑΜύΘΙ…

Ο μύθος με την αρχαία ένια θεωρείται ότι λέγεται από στόματος δηλαδή ο προφορικός λόγος αναφερόμενος σε ιστορία με λίγα λόγια (ακούσει μύθον εν βραχεί λόγω) Αισχύλου Πέρσαι 713. Παραδώσεις των αρχαίων αναφερόμενη στην προ ιστορική εποχή.
Στην σημερινή εποχή φανταστική διήγηση, πλαστή ιστορία, κοινώς παραμύθι.
Ας δούμε την αιτία της Αργοναυτικής εκστρατείας, που ήταν το χρυσόμαλλο δέρας και εάν υπήρχε;
Ο Φρίξος και Έλλη μάθαμε πως ταξίδευε πάνω σε ένα κριάρι και η Έλλη έπεσε στην θάλασσα και ονομάστηκε Ελλήσποντος. Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα το δέρμα του Κριού κρεμάστηκε στο ιερό δέντρο και έγινε το χρυσόμαλλο δέρας…
Ας εξετάσουμε τον μύθο και ας δούμε τι μας λέει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης Βίβλος τέταρτη 47, 4.
Ο Φρίξος γιος του Αθάμαντα ταξίδευε με το πλοίο του όπου είχε μία προτομή στην πλώρη του καραβιού ενός Κριού. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του είχε μεγάλη θαλασσοταραχή και η Έλλη λόγου ναυτίας έσκυψε από την κουπαστή του πλοίου και έπεσε στην θάλασσα. Ο Φρίξος ταξίδευε μαζί με τον παιδαγωγό του όπου το όνομα του ήταν Κριός. Όταν πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους Κόλχους τον παιδαγωγό του τον σκότωσαν και το δέρμα του το κρέμασαν έξω από τον ναό σύμφωνα με κάποιο παλιό έθιμο. Μετά από κάποιο χρησμό που έλαβε ο Αίτης (ο βασιλιάς των Κόλχων) ότι όποιος ξένος κλέψει το δέρας θα έρθει και το τέλος του. Ο Αίτης περίφραξε τον Ναό και έβαλε τους Ταύρους (άνθρωποι από την Ταυρική) να το φυλάνε. Ο ιερέας του Ναού λέγονταν Δράκοντας, όπου του ανέθεσε την εποπτεία της φύλαξης. Τέλος χρύσωσε το δέρας έτσι ώστε οι στρατιώτες να το φυλάνε με μεγαλύτερη επιμέλεια λόγου της αξίας και της λαμπερή στου εμφάνισης, και έτσι ονομάστηκε Χρυσόμαλλο Δέρας. Μετά από όλα αυτά κατασκευάστηκε η Αργώ και πραγματοποιήθηκε το ταξίδι… Σήμερα η Αργώ σας περιμένει στον Βόλο (παλιά Ιωλκό) για την θαυμάσετε…
Τέλος μύθος και μυθολογία είναι γεγονότα υπαρκτά, μήπως θα έπρεπε να την ονομάσουμε μυθιστορία ή αρχέγονη ιστορία…

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΑΓΑΠάΣ ΤΗΝ ΕΛΛάΔΑ, ΑΓόΡΑΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑά ΜΕ 520

Η αγάπη σου για την πατρίδα σου θα πρέπει να την δείχνεις έμπρακτα. Εσύ το κάνεις; Να ξέρεται πως το κάθε εργαλείο έχει την θετική του και την αρνητική του πλευρά. Π.χ. ένα μαχαίρι χρησιμεύει για να τεμαχίσεις ένα αγαθό βλέπε ψωμί, κρέας κλπ. όμως μπορεί και να χρησιμοποιηθεί και σαν δολοφονικό μέσον. Εξαρτάτε την χρήση του. Έτσι και το barcode, μας δίνει και την θετική του πλευρά. Γνωρίζεις ότι όταν ξεκινάει το barcode από 520 το προϊόν είναι ελληνικό. Κάνε μία διαπίστωση, ψάξε την τροφοθήκη σου να δεις πόσα ελληνικά αγαθά έχεις μέσα. Όταν θα πας ξανά να αγοράσεις κάποιο προϊόν θυμήσου το 520 μπροστά. Αυτός είναι ένας τρόπος να διαπιστώσεις εάν σου λένε την αλήθεια για την ελληνικότητα του προϊόντος που αγοράζεις…

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΧΡώΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕύΟΥΝ ή ...


Τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας, σκεφτείτε πως εάν δεν τα χρειαζόμασταν δεν θα υπήρχαν…
Ανάλογα με το χρώμα επιλέγουμε την βαφή του σπιτιού μας, το αυτοκίνητο που θα αγοράσουμε, τα ρούχα που θα φορέσουμε, τις τροφές που θα καταναλώσουμε, τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Το χρώμα της αρεσκείας μας έχει σχέση με την ψυχική διάθεση της κάθε στιγμής…
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το χρώμα των ροφημάτων από βότανα βοηθούσε στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Ο θεμελιωτής της ιατρικής Ιπποκράτης (5ο π.Χ. αιώνα) καθόρισε τις δράσεις των ψυχρών και θερμών λουτρών στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των ιαματικών νερών. Επίσης προσδιορίζει τους πρώτους κανόνες για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται τα μπάνια και κάνει την πρώτη κατάταξη των νερών των θερμομεταλλικών πηγών ανάλογα με το χρώμα, την οσμή και τη γεύση.
Δείτε παρακάτω μερικά χρώματα και τις δυνατότητές τους:
Το λουλακί είναι έμπνευση και νοητική ηρεμία.Σχετίζεται με: Κεντρικό νευρικό σύστημα και αισθητήρια όργανα.
Οι λουλακί τροφές: Οι σταφίδες, οι μαύρες ελιές και η σάλτσα σόγιας περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή. Έχουν ιδιότητες ηρεμιστικές, οξύνουν τις αισθήσεις της ακοής και της όρασης, διατηρούν το δέρμα υγιές και ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.
Το μωβ αντικατοπτρίζει την οικουμενική αγάπη, την ανιδιοτέλεια και την κατανόηση.Σχετίζεται με: Νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα.
Οι βιολετί τροφές: Μια μελιτζάνα ή ένα μαβί μπρόκολο θα τονώσουν το νευρικό σας σύστημα, θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε το άγχος και θα απομακρύνουν κάθε αίσθημα ανασφάλειας ή απειλής από άγνωστη αιτία, που τυχόν νιώσετε.
Το Μπλε είναι έμπνευση, έκφραση και πιστότητα.
Σχετίζεται με: Αναπνευστικό και σκελετικό σύστημα.
Οι μπλε τροφές: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μούρα, τα δαμάσκηνα και τα φύκια. Ιδιότητά τους είναι να καταπολεμούν τον πονοκέφαλο και τις διαταραχές του ύπνου, ενώ βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονών. Προσοχή, όμως, στην υπερκατανάλωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη!
Το πράσινο σημαίνει αποδοχή, ανατροφή και αγάπη άνευ όρων. Σχετίζεται με: Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι πράσινες τροφές: Όλα τα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι αγχολυτικά, προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν την πίεση. Καλύτερα να λαμβάνονται το πρωί.
Το κίτρινο είναι φωτεινό και χαρούμενο.Σχετίζεται με: Πεπτικό σύστημα και Συμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Οι κίτρινες τροφές: Λεμόνια, μπανάνες και οτιδήποτε άλλο κίτρινο μπορείτε να φανταστείτε ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία βοηθά το συκώτι σας, το νευρικό και το ενδοκρινικό σας σύστημα. Επίσης, θεωρούνται ιδανικές τροφές για αποτοξίνωση.
Το πορτοκαλί είναι πάθος, αισιοδοξία και ανεκτικότητα.Σχετίζεται με: Αναπαραγωγικό και απεκκριτικό σύστημα.
Οι πορτοκαλί τροφές: Όλα τα λαχανικά και φρούτα αυτού του χρώματος, όπως επίσης και ο κρόκος του αβγού, θεωρούνται αντιοξειδωτικές τροφές, τονώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη διαδικασία της πέψης. Είναι καλύτερα να καταναλώνονται το απόγευμα.
Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωτικότητας, δύναμης και της γενναιότητας.Σχετίζεται με: Κυκλοφορικό σύστημα
Οι κόκκινες τροφές: Λαχανικά και φρούτα κόκκινου χρώματος, αλλά και το κόκκινο κρέας, χαρίζουν ενέργεια αυτοπεποίθηση, ενώ τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης δίαιτας ισχυρίζονται ότι καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες "κόκκινων" τροφών, ανακουφίζονται τα συμπτώματα κατάθλιψης.