Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΑΡΓώ ΚΩΠΗΛΑΤΟύΜΕ ΞΑΝά.



Αργώ… Με το όνομα αυτό είναι γνωστό το πλοίο που έχτισε ο Ιάσονας για να ταξιδέψει στην Κολχίδα και να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Το πλοίο οφείλει το όνομά του στον Άργο που το ναυπήγησε και συμμετείχε μαζί με πολλούς άλλους ήρωες στην εκστρατεία υπό την αρχηγεία του Ιάσονος, «οἴη δὴκείνη γε παρέπλω ποντοπόρος νηῦς, Ἀργὼπᾶσι μέλουσα, παρ᾽Αἰήταο πλέουσα.» («Ένα μονάχο διάβηκε της θάλασσας καράβι, η κοσμολάλητη η Αργώ, γυρνώντας απ' του Αιήτη» ΟΜΗΡΟΣ Οδύσσεια μ στιχ.69-70.




Έπειτα από 3.500 χρόνια το 2008, η πεντηκόντορος Αργώ, η οποία ανακατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, άνοιξε ξανά τα πανιά της για το επιστημονικό - πειραματικό ταξίδι στην Αδριατική. Τώρα θα πλεύσει και πάλι για χάρη του BBC. 


Το ανακατασκευασμένο πλοίο-σύμβολο του Βόλου θα χρησιμοποιηθεί στο ντοκιμαντέρ που θα γυριστεί τον Ιούνιο με θέμα την αργοναυτική εκστρατεία. Το εγχείρημα ανήκει στην αυστραλιανή εταιρία παραγωγής ταινιών David Adams Films, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει για την προβολή του φιλμ από το βρετανικό κανάλι, αλλά και από άλλα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως. Συνεργείο της εταιρίας θα βρεθεί στον Βόλο το διάστημα από 8 έως 11 Ιουνίου, προκειμένου να κινηματογραφήσει, σύμφωνα με τον μύθο, την αναχώρηση από το λιμάνι της πόλης.



Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν εντός του Παγασητικού Κόλπου με τη συμμετοχή 55 κωπηλατών από τον Σύλλογο Αργοναύτες 2008. Είναι οι ίδιοι που πριν από τέσσερα χρόνια είχαν επιχειρήσει, κωπηλατώντας μόνο με το φως της ημέρας, να ακολουθήσουν την αντίστροφη διαδρομή των 1.200 ναυτικών μιλίων, με ισοδύναμη τεχνική δυσκολία σε αποστάσεις - χρόνους και με συνθήκες ίδιες με αυτές του μυθικού ταξιδιού.



Στόχος της εταιρίας παραγωγής είναι το ντοκιμαντέρ να προσεγγίζει, όσο είναι δυνατόν, τις συνθήκες εκείνης της περιόδου. Γι' αυτό τον σκοπό και οι κωπηλάτες θα είναι ντυμένοι με ρούχα της εποχής, «χρύσειον μετά κώας εύζυγον ήλασαν 'Αργώ» ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ Αργοναυτικά, στίχος 4, βιβλίο Α’