Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΜάΣΚΑ ΜΑ ΤΙ ΜάΣΚΑ…



Μάσκα είναι το αντικείμενο που φοριέται στο πρόσωπο συνήθως, για την μεταμφίεση, προστασία ή και την ψυχαγωγία.
Μάσκες έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα και για τις τελετές  και  για πρακτικούς σκοπούς.
Εσύ τι προσωπείο (μάσκα) φοράς;


Η καταγωγή της μάσκας εντοπίζεται σε αρχαίες μυστηριακές θρησκευτικές τελετές. 
Δεν υπάρχει λαός που για διαφορετικούς έστω λόγους και σε διαφορετικές περιόδους του έτους να μην έχει το έθιμο της μασκαράτας.  Οι ειδικοί ανάγουν την εμφάνιση της μάσκας στην εποχή που πάτησε στη γη το πόδι του ο άνθρωπος και τη θεωρούν ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί, ως ένα πνευματικό προϊόν του ανώτερου εξελικτικά όντος.
Αλήθεια την βγάζεις ποτέ από το κεφάλι σου;


Στην Ελλάδα το προσωπείο κατά καιρούς είχε πολλές και διαφορετικές  χρήσεις. 
Νεκρικό, καμωμένο από χρυσό για να προσδίδει την ανάλογη λάμψη στο νεκρό βασιλιά, κάλυπτε τις δυσμορφίες του παγωμένου προσώπου.
Προσωπεία (μάσκες) τοποθετούνταν στα ιερά των ναών ως τάματα και αφιερώματα και τα πιο αποκρουστικά κρέμονταν στα σπίτια και τα καταστήματα και χρησίμευαν ως φυλακτά για τη βασκανία. 
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν απαραίτητο αντικείμενο του θεάτρου και όχι μόνο. Ευρύτατα τα προσωπεία χρησιμοποιήθηκαν στην κωμωδία και στο αρχαίο δράμα και κατά την εξέλιξη της πήραν ποικίλες μορφές, γυναικείες, αντρικές, κωμικές,  τραγικές.


Στη χώρα μας εξακολουθούν να απεικονίζουν κλασικούς ήρωες των παιδικών παραμυθιών, να συνοδεύουν τις στολές μας ή να σατιρίζουν πολιτικά πρόσωπα.
Στη συνέχεια πέρασε μέσα στα λαϊκά μας λαογραφικά δρώμενα, ιδιαίτερα σε αυτά που είχαν τη ρίζα στα αρχαία μυστήρια.
Η μάσκα λοιπόν είναι απάτη, δόλος και κόβαλος θεωρείται ο μασκαράς, ο δόλιος, ο απατεώνας σύμφωνα με τον κωμικό ποιητή Αριστοφάνη.


Εσύ τι είσαι; Αν ρωτάς και για εμένα ούτε και εγώ ξέρω ακόμα…
Το χρώμα της μάσκας είναι ανάλογο με το χρώμα του προσώπου του ανθρώπου, ανάλογα με την κοινωνική του κατάσταση, την ψυχική του διάθεση ή το φύλο του ανθρώπου που παριστάνει:
Η ιδανική γυναίκα πρέπει να είναι σαν την Γαλάτεια, «λευκόν τυρώ και γάλακτι και καλλίστη και λευκοτάτη» δηλαδή «λευκή σαν το τυρί και το γάλα και η ωραιότερη και η πιο άσπρη.»


Οι νέοι είναι καλύτερα να κοκκινίζουν από ντροπή παρά να κιτρινίζουν από τον φόβο τους, «γιατί ο φόβος κιτρινίζει τα μάγουλα και η ντροπή τα κοκκινίζει».
Ο ποιητής Μάγνης, ένας από τους πρώτους οι οποίοι δημιούργησαν την αρχαία κωμωδία «βαπτόμενος βατραχειοίς», βαφόταν δηλαδή πράσινος σαν βάτραχος.


Ο μάντης Τελλίας χρησιμοποίησε την προσωπίδα για πρώτη φορά ως παραλλαγή - καμουφλάζ, για στρατιωτικούς σκοπούς και είχε πολλή μεγάλη επιτυχία.
Η μεγαλύτερη επιτυχία κάποια στιγμή να πετούσαμε τα προσωπεία για να φανεί το πραγματικό μας πρόσωπο…