Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ήΡΩΕΣ ΚΑΙ ΗΜίΘΕΟΙ



Το γένος το τέταρτο ήταν γένος ιερό και κράτησε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα μέχρι και την εκστρατεία της Τροίας περίπου επτά με οκτώ γενεές σύμφωνα πάντα με τον Πρόκλο Υπόμνημα είς τα Ησιόδου Έργα και Ημέρας.
Οι Ημίθεοι ονομάζονταν έτσι λόγου του ότι ο ένας από τους δύο γονείς ήταν Θεός και ο άλλος άνθρωπος. Όταν το παιδί που γεννιόταν ο πατέρας του ήταν Θεός είχε έντονη την ανδρεία μέσα του σε αντίθεση όταν η μητέρα του ήταν Θεά επικρατούσε η πρακτική. Όμως υπήρχαν και οι Ήρωες αυτοί ονομάζονταν έτσι γιατί μεταξύ των γονέων του παιδιού Θεού και ανθρώπου υπήρχε έρωτας.
Αλήθεια υπάρχουν ήρωες σήμερα;


Είτε με την έννοια της ανδρείας είτε και με της πρακτικής;
Εδώ σήμερα ζούμε με το πέμπτο γένος το σιδηρούν, το πολύ σκληρό, το διαβρωμένο, και – και…  
Ο Ησίοδος είπε πως: μακάρι εγώ να μην ήμουνα με τους πέμπτους ανθρώπους ή πιο μπροστά να γεννιόμουν ή μετά από αυτούς.



Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΛέΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝή ΧΡήΣΗ




Εμείς κόντρα στην μόδα θα επιχειρήσουμε να βάλουμε νέες (παλιές) λέξεις στην καθημερινότητα μας. Χρησιμοποιώντας κάθε μέρα θα μας γίνει βίωμα. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα. Ο τρόπος είναι απλός. Στο πίνακα μνήμης της οικία μας δίπλα στους λογαριασμούς θα γράφουμε κάθε μέρα και μία καινούργια λέξη (αρχαία Ελληνική) και θα προσπαθούμε να την εντάσσουμε στις προτάσεις που χρησιμοποιούμε. Σιγά σιγά θα μας γίνει συνήθεια με σκοπό την αναβάθμιση της γλώσσας μας.

 

Αβέλτερος: 
Ἀβέλτερος [ἀ στερητικό + βέλτερος (ο καλύτερος) –η, -ο επίθετο (Κ – ος, - ον).
Ανόητος - άμυαλος - μωρός - ηλίθιος – απαίδευτος.
Αντίθετα:εύστροφος.